Orion Miska na klíčení
Miska s víčkem a sítkem je ideální pro pohodlné klíčení semen luštěnin, obilovin, bylin i zeleniny – fazole, hrách, pohanka, čočka, sója… Semínka namočte v misce na 24 hodin. Po uplynutí doby vylijte z nádoby vodu přes plastové sítko a semínka po sítku rozprostřete. Vložte sítko do misky s trochou vody, přikryjte víkem s otevřeným otvorem a umístěte na teplé místo, ale ne na přímé sluneční světlo. Dvakrát denně semena proplachujte, klíčky se sklízí cca 5. – 8. den, podle druhu semen. Při procesu klíčení se v semínku aktivují enzymy a až několikanásobně v nich vzroste obsah vitaminů, zejména B a C. Škroby se přeměňují na cukry, bílkoviny se štěpí na aminokyseliny a tuky na mastné kyseliny. Klíčky také obsahují velké množství železa a hořčíku. Rostlinné klíčky konzumujte nejlépe syrové, tak aby se nezničily cenné živiny, které jsou v nich obsažené. Klíčky můžete posypat namazaný chléb či je zamíchat do salátu. Pokud chcete použít klíčky v teplé kuchyni, přidávejte je až po dokončení pokrmu. Výborně se hodí například do rizota, polévek a rozemleté do různých pomazánek.